Българин "уволни" унгарския президент

5156
Българин "уволни" унгарския президент
Плагиатството отряза главата на Пал Шмит

Унгарският президент Пал Шмит, който беше лишен от докторската си степен миналата седмица заради скандал с плагиатство от български автор, обяви, че подава оставка от поста си, предаде БГНЕС.

"Съгласно конституцията на Унгария, която подписах, президентът изразява единството на нацията. Това постановление означава, че в тази ситуация, когато мой личен въпрос по-скоро разделя, отколкото обединява обичната ми страна, мой дълг е да прекратя службата си и да се откажа от президентския си мандат", заяви Шмит пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Миналия четвъртък Шмит беше лишен от докторското си звание от ръководството на университета по физкултура и спорт "Игнац Земелвайс" заради плагиатството. Опозицията веднага поиска оставката на Шмит с довода, че всяка една лъжа от страна на президента прави невъзможно да заема високия държавен пост.

В началото на тази година унгарският президент беше обвинен в плагиатство от български автор. Според обвиненията, част от тезите му, озаглавени "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана. Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 г. Той стана президент на Унгария през 2010 г., когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат. Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com