И Румъния спря ACTA

3532
И Румъния спря ACTA

Румъния замрази ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) до произнасянето на Съда на Европейските общности по спорния въпрос, съобщи правителството в комюнике, предаде БГНЕС.

"Взехме предвид международното развитие, някои държави вече спряха споразумението, а Европейската комисия се обърна към Съда на Европейските общности за оценка на споразумението", заяви говорителят на правителството Дан Сучу.

Румъния е сред 22-те държави членки на ЕС, подписали споразумението в Токио на 26 януари. След протести, в които се включиха хиляди хора от много градове в страната, премиерът Михай Ръзван Унгуряно, встъпил в длъжност след подписването на споразумението, съобщи, че правителството му подготвя "подробна позиция" по проблема.

Но вчера ЕК съобщи, че е сезирала Съда на Европейските общности, който трябва да се произнесе дали ACTA е съвместима с основните права и свободи на ЕС. Договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария, споразумението цели да се бори с фалшифицирането като много общо понятие - от лекарствата и другите стоки до незаконното сваляне на съдържание от интернет.

Противниците му виждат в споразумението възможност за злоупотреба от страна на собствениците на авторски права и за потенциално нарушаване на основните свободи в мрежата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com