Инфанта Кристина ще дава показания срещу съпруга си

4277
Инфанта Кристина ще дава показания срещу съпруга си

Корупционните скандали вече не са новост и в Испания, след като от близо месец насам властите в страната се занимават с различни случаи, като има основателни подозрения за нерегламентирана дейност дори срещу управляващата в страната партия на испанския премиер Мариано Рахой.

Във връзка с един от емблематичните случаи на корупция в Испания - този срещу Иняки Урдангарин, съпруг на инфанта Кристина, по-малката дъщеря на испанския крал Хуан Карлос, самата испанска принцеса е получила призовка да се яви за даване на показания пред съдия-следовател на Балеарските острови на 17 април.

Принцесата, чието име неотдавна се появи в имейли, изпратени във вестниците от съдружника на Урдангарин – Диего Торес, ще бъде разпитана "заради случай с търговия с влияние". Става въпрос за най-сензационното развитие на скандала, който датира от 2011 г. и нанесе жесток удар по репутацията на испанската монархия и на 75-годишния крал Хуан Карлос, припомня БГНЕС.

До този момент името на 47-годишната инфанта Кристина не беше замесвано в разследването за корупция, започнало през 2011 г. от съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка срещу съпруга й. То обаче се появи в печата след разкритията на Диего Торес. В. "Ел Мундо", например, писа, че защитата на Торес е предала на съда в Палма разпечатки на 30 имейла, някои от които според вестника доказват как Урдангарин е обяснявал на съпругата си подробности за функционирането на Института "Noos", тъй като тя е била член на Управителния му съвет от 2004 г. до 2006 г. Иняки Урдангарин е заподозрян за присвояването на няколко милиона евро публични пари чрез този меценатски институт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com