Избраха бизнесмен за президент на Пакистан

9455
Избраха бизнесмен за президент на Пакистан

Парламентът на Пакистан избра дванадесетия президент на страната – това е бизнесменът Мамнун Хюсеин, съобщи държавната пакистанска телевизия, цитирана от БГНЕС. Новият президент е бивш губернатор на южната провинция Синд, а състоянието си е натрупал в текстилната индустрия.

Победата на Хюсеин, който бе кандидат на „Мюсюлманската лига”, бе очаквана, На изборите той се състезаваше само с един опонент - Уаджихудин Ахмед, бивш съдия от Върховния съд, излъчен от формацията "Техрек-е-Инсаф" на бившата звезда по крикет Имран Хан. Хюсеин ще наследи Асиф Али Зардари, чийто мандат начело на страната приключва на 8 септември.

41 души загинаха при атентати в Пакистан

Най-малко 41 души загинаха и десетки други бяха ранени днес при две експлозии на оживен пазар в Северозападен Пакистан, съобщиха мест...

В Пакистан президентът се избира от комитет в ограничен състав от членове на националния парламент и депутати от събранията на четири провинции. Всяка провинция разполага с еднакъв брой гласове по време на гласуването, като целта е да се запази минимално равновесие в страната, където над половината население живее в Пенджаб.

Първоначално президентските избори трябваше да се състоят на 6 август, Върховният съд на страната обаче премести датата за днес. Решението беше разкритикувано от Партията на пакистанския народ на президента Зардари, която мина в опозиция след загубата на парламентарните избори през май, спечелени от „Мюсюлманската лига” на Наваз Шариф.

Разочарована от съдебното решение, Партията на пакистанския народ, която днес е основна опозиционна формация, бойкотира гласуването, което математически нямаше никакъв шанс да спечели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com