Янукович е съгласен на преговори с опозицията

17110
Янукович е съгласен на преговори с опозицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският президент Виктор Янукович прие идеята за преговори с опозицията за намиране на изход от политическата криза, през която преминава страната след отказа от сближаване с ЕС, предаде БГНЕС.

Ден след протеста, събрал стотици хиляди хора в Киев, и след като стотици хора останаха на улицата и днес въпреки силния снеговалеж, държавният глава съобщи, че още утре ще се срещне с тримата бивши президенти на страната, за да обсъдят протестите.

Леонид Кравчук, първият президент на независима Украйна, Леонид Кучма, на когото Янукович беше премиер, и Виктор Юшченко, който победи след Оранжевата революция през 2004 г., изразиха подкрепата си за демонстрациите.

Срещата трябва да положи основите на преговори между властта и опозицията с цел "постигането на компромис". Тя ще съвпадне с пристигането в Киев на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън на помирителна мисия с оглед "търсенето на политическо решение".

"Това няма да е официално посредничество", ЕС не претендира, че решава кризата, това е задача на "украинските политически сили", подчерта Европейската комисия. В сряда френският външен министър ще се срещне с един от лидерите на опозицията, боксьора Виталий Кличко.

Опозиционерите искат оставката на Янукович, когото упрекват за отказа му в края на ноември на подпише споразумение за асоцииране с ЕС за сметка на сближаване с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа