Концентрацията в медийния сектор е проблем и в Европа

1703
Концентрацията в медийния сектор е проблем и в Европа

Независимостта и разнообразието на европейските медии е под заплаха от политическа намеса и концентрирана собственост, според скорешен доклад на Центъра на медиен плураризъм и медийна свобода (Centre for Media Pluralism and Media Freedom - CMPF), цитиран от Politico.eu.

Нито една страна членка на ЕС не е свободна от рискове за медийния плураризъм, се казва в анализа за 2015 г. на Института към Европейския университетски институт във Флоренция. Докладът визира състоянието на медиите в 19 страни членки в Общността.

Ирена Кръстева се оттегля от шефското място в "Балканска медийна компания"

Майката на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски - Ирена Кръстева вече не е изпълнителен директор на "Балканска медийна компани...

България не присъства в анализа на CMPF за 2015 г., но влиза в изследването през 2014 г. Тогава високи рискове са отбелязани по отношение на независимостта и ефикасността на националните власти, гаранциите за рабоатта на малцинствените и общностните медии, регулаторни гаранции и политики за регионалните и местните медии, както и срещу прекомерната собственост и/или контрол върху основните медии от страна на политици.

За 2015 г. в цялата наблюдавана от CMPF група основният фокус на притеснение е собствеността в медиите.

Контролът върху медийните издания е в ръцете на само няколко играча, което им дава прекомерно голяма власт, докато на някои места е неясно кой притежава телевизионни канали или вестници. Липсата на прозрачност означава, че гражданите не могат да „измерят степента на потенциалното отклонение в предоставяната информация от медийните издания“, се казва в доклада.

В пет страни е отчетен рискът в сферата на собствеността върху медиите: Финландия, Литва, Люксембург, Полша и Испания. В България този риск е отчетен през 2014 г.

Медийните договори по европрограми през февруари са кът

Министрите, които управляват средства от Европейския съюз, почти са “замразили” парите за реклама и публичност по проектите...

В осем други проблемът със собствеността е умерен: Чехия, Германия, Ирландия, Латвия, Холандия, Португалия, Румъния и Швеция.

В доклада на CMPF също така се обръща внимание на негативната тенденция за политическата зависимост. Дванадесет държави, сред които Австрия, Кипър, Ирландия, Румъния, Словения и Испания, са класифицирани като „умерено“ рискови по отношение на политическата независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа