Кюрдите си върнаха стратегическо възвишение край Кобани

18878
Кюрдите си върнаха стратегическо възвишение край Кобани

Кюрдските бойци, които се сражават с джихадистите от „Ислямска държава", обявиха, че са си върнали контрола над стратегическо възвишение до сирийския град Кобани близо до турската граница.

Боевете за града продължават вече над две седмици.

Турция бомбардира позиции на ПКК

Турски самолети бомбардираха снощи мишени на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция, за първи път след обявеното от ...

Междувременно от неправителствената Сирийска обсерватория за човешки права съобщиха за поне три самоубийствени атентата до града. Според организацията джихадистите контролират около половината от Кобане.

Самите те пък по-рано обявиха, че са завзели града.

Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан изпрати военна помощ на сирийските кюрди в Кобани, предаде Ройтерс.

Високопоставени служители в Иракски Кюрдистан заявиха,че към Кобани са изпратени боеприпаси за стрелково оръжие и минометни снаряди. Според един от тях обаче тази пратка още не е пристигнало на местоназначението, тъй като Турция още не открива хуманитарен коридор към Кобани.

Турските медии съобщават, че президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани е помолил властите в Анкара да разреши преминаването през границата на иракски кюрдски бойци, които да помагат на сирийските си събратя да удържат Кобани.

Кобани падна

Джихадистите от "Ислямска държава" обявиха, че са поели контрола върху сирийския град Кобани, намиращ се до границата с Турция. Засега...

Очаква се по-късно през деня американския президент Барак Обама да разговаря с военните шефове на повече от 20 държави за това, как да продължат боевете срещу „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Срещата във Вашингтон е първата подобна след сформирането на водената от САЩ западна коалиция срещу ислямистите в региона.

Битката за Кобани се смята за тест, дали коалицията ще успее да ги отблъсне само чрез въздушни нападения. Ако джихадистите успеят да превземат града и региона, практически ще получат контрол над широка зона по границата с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com