Международният наказателен съд поиска арест на президента на Судан

9714
Международният наказателен съд поиска арест на президента на Судан
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният наказателен съд (МНС) настоява южноафриканските власти за арестуват президента на Судан Омар Бaшир, който се очаква днес (14 юни) да присъства на среща на върха на Африканския съюз в Йоханесбург, предаде БГНЕС.

Президентът на МНС призовава Южна Африка, която винаги е съдействала на съда, да не пести усилия и да изпълни заповедта за арест на Бaшир, който е издирван от 2009 г. за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, извършени в Дарфур, Западен Судан, където повече от десет години – от 2003 г. - се водеше гражданска война. По данни на ООН в конфликта са загинали повече от 300 000 души.

Международният наказателен съд (МНС) е разтревожен от отрицателните последици при неизпълнение на заповедта, се посочва в комюнике на съда.

Южноафриканските власти не са потвърдили пристигането на суданския президент, но южноафриканското радио и телевизия посочи, че Бaшир е бил посрещнат от южноафрикански представители и от судански дипломати.

Суданската информационна агенция СУНА информира в събота за заминаването на суданския президент за Йоханесбург начело на суданска делегация за участие в среща на върха на Африканския съюз в неделя и понеделник.

Суданският президент Омар Бaшир (71 г.), е на власт от държавния преврат през 1989 г. През април бе преизбран с 94% от гласовете за нов петгодишен мандат. След 2009 г. той ограничи пътуванията си в чужбина, избирайки страни, които не са се присъединили към Международния наказателен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com