Меркел призова за създаване на банков съюз стъпка по стъпка

4019
Меркел призова за създаване на банков съюз стъпка по стъпка

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че припряността за създаване на банков съюз без полагането на съответни грижи за гарантиране, че той ще работи, може да задълбочи кризата в еврозоната, предаде БГНЕС.

Меркел подчерта подкрепата си за нова европейска система за наблюдение на банковия сектор, но се възпротиви на призивите на Франция и на Европейската комисия за създаването й възможно най-скоро, като призова за подход "стъпка по стъпка".

"Подкрепям по-засилено наблюдение на банките в еврозоната", заяви канцлерката в реч пред Германската индустриална федерация в Берлин. "Но европейското наблюдение трябва също така да бъде по-обвързващо, не мога да говоря за прякото рекапитализиране на банките в други страни, ако все още не съм създала правото за намеса. Това означава, че подходът трябва да бъде стъпка по стъпка и в правилния ред, а не прибързано и не само за да можем да кажем, че имаме нещо", допълни канцлерката.

Лидерите на ЕС се договориха през юни спасителните фондове на съюза да могат да се използват пряко за рекапитализирането на банки, но само, когато бъде създадено наблюдение под ръководството на Европейската централна банка.

Това е първа стъпка към европейски банков съюз и съответства на стъпките за по-задълбочено икономическо и политическо сътрудничество за овладяване на дълговата криза, която доведе икономиката на еврозоната до стагнация.

Редактор: Ая Косарова

Латвия се готви за влизане в еврозоната през 2014 г.

Докато Полша, България и Чехия се отказаха от плановете си скоро да се присъединят към зоната на единната европейска валута, Латвия обя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com