Русия обмисля да изпрати Сини каски в Сирия

5546
Русия обмисля да изпрати Сини каски в Сирия

Русия проучва възможността Арабската лига да изпрати съвместни сили на ООН и арабските страни в Сирия, но заяви, че е необходимо примирие преди изпращането на войници за опазване на мира. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде БГНЕС.

"Обмисляме тази инициатива и очакваме нашите приятели от арабските страни да изяснят някои точки", заяви Лавров, като допълни, че това ще бъде направено "в идните дни". "За да изпратим мироопазващи сили, на първо място е необходимо разрешение от страната, която ги приема", изтъкна руският външен министър.

"На второ място за изпращането на мироопазваща мисия, както се нарича според терминологията на ООН, на първо място е необходим мир. С други думи необходимо е нещо, което да прилича на примирие", допълни Лавров.

Според него тази цел е трудно постижима. "Въоръжените групи, които се борят срещу сирийския режим, не се подчиняват на никого и не са контролирани от никого", заяви руският външен министър. Русия е основната страна, подкрепяща режима на президента Башар ал-Асад. Тя блокира на два пъти резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи кървавите репресии, които продължават вече близо една година в Сирия.

Ситуацията около иранския ядрен проблем ни вълнува, но решаването на този въпрос трябва да бъде изключително политическо, заяви още Лавров. Военните методи трябва да бъдат напълно изключени, подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Дипломацията на оръжията ще реши кризата в Сирия

Не се подвеждайте по гневните реакции на Лондон, Париж, Вашингтон, а сега и на самия генерален секретар на ООН за ветото на Русия и Кит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com