Молдовска партия твърди, че на 3 март ще бъде подписан таен пакт с Румъния

7138
Молдовска партия твърди, че на 3 март ще бъде подписан таен пакт с Румъния

Партията „Патриотите на Молдова” твърди, че по време на съвместното заседание на правителствата на Молдова и Румъния на 3 март ще бъде подписан „секретен, антидържавен пакт, който фактически ще лиши молдовската страна от суверенитет и държавност, пише вестник „Панорама”.

Партията настоява, че този пакт практически засяга всички аспекти на функционирането на молдовската държава, включително даването на право на румънски и американски компании да проучват залежите от газ и петрол на територията на Молдова.

Румъния е против руските миротворци в района на Днестър

Румъния заедно с Украйна и европейските партньори поставят под въпрос присъствието на руските миротворци в зоната за сигурност на молдо...

„Патриотите на Молдова” твърдят, че пактът е разработен през 2010 година, когато Михай Гимпу е бил председател на парламента и временно изпълняващ длъжността президент на Молдова.

В същото време, Съвет за обединението на Молдова и Румъния бе създаден в Кишинев. Инициатори на съвета са група обществени и политически дейци, които заявиха, че новата организация ще продължи работата на Националния съвет за обединение, формиран на 1 декември 1991 година, пише вестник „Молдовски ведомости”.

Своите подписи под учредителната декларация с искане за присъединяването на Молдова към Румъния поставиха бившият премиер Мирча Друк, бившият председател на парламента Александру Мошану, участникът в Приднестровския конфликт Илие Иляшку, бившият депутат Владимир Бешляге, лидерът на Национал-либералната партия Виталий Павличенко и др.

От съвета подчертават, че искат да се изпълни Декларацията за независимост на Молдова, където независимостта на държавата е обявена само временно, за периода на подготовка на обединение със съседната страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com