Гордън Браун: Ранните бракове възпрепятстват борбата с бедността

7798
Гордън Браун: Ранните бракове възпрепятстват борбата с бедността

Бившият премиер на Великобритания Гордън Браун започва кампания за борба с ранните бракове, които неутрализират световните усилия за борба с бедността и повишение на нивото на образование в страните, в които непълнолетни момичета сключват бракове. Това пише Браун в изследването си по въпроса, откъси от което са публикувани в британския вестник „Гардиън”.

След напускането на поста си като министър-председател през май 2010 г., Гордън Браун и съпругата му Сара активно подкрепят образователни програми в развиващите се страни и се борят за качеството на образование в тези държави.

Браун предоставя статистика, според която 10 милиона момичета на възраст до 18 години се женят всяка година. От тях 1,5 милиона са под 15-годишна възраст. Най-големият процент на такива бракове е в Западна Африка. В Нигер 36% от момичетата под 15 години са омъжени. В същото време в Индия ежегодно се омъжват 45% от тийнейджърките под 18 години. Всичко това води до ранни бременности, висока смъртност сред децата и младите майки и отпадане на тези момичета от училище.

Браун предлага създаване на всемирен фонд за подкрепа на образованието, сходен например с аналогичния фонд за борба със СПИН. Фондът трябва да помогне на момичетата да останат в училищата в развиващите се страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com