26 години от ядрената катастрофа в Чернобил

16528
26 години от ядрената катастрофа в Чернобил
Все още остава неизвестна истинската статистика за загиналите и починалите вследствие на ядрената катастрофа

Светът отбелязва днес 26-та годишнина от най-трагичния ядрен инцидент в световната история - аварията на атомната електрическа централа в украинския град Чернобил, предаде БГНЕС.

В 1 часа, 23 минути и 40 секунди на 26 април преди 26 години 187 бутала на системата на управление и защита влизат в активната зона за спиране на реактора. Верижната реакция би трябвало да бъде спряна. След 3 секунди обаче са регистрирани аварийните сигнали за превишаване на мощността на реактора и повишаване на налягането. А след още 4 секунди - глух взрив, от който цялото здание се разлюлява. Буталата на аварийната защита са спрели, без да изминат дори половината път.

От покрива на четвърти енергоблок, като от кратер на вулкан започват да излизат блестящи гъсти облаци. Те се издигат високо нагоре. Приличат на фойерверк. Облаците мигновено се пръскат в многоцветни искри и падат в различни посоки. Черно огнено кълбо се издига нагоре, образувайки облак, превръща се в хоризонтален, дълъг черен облак, който се движи встрани, сеейки смърт, болести и нещастие във вид на дребни - дребни капчици, пишат след време свидетели на ужасната катастрофа.

На територията на Чернобилската АЕЦ хората прескачат през срутените стени, по-късно поради високата радиация там не успяват да преминат дори роботите - просто "се побъркват". А в същото това време вътре все още работят хората. Покривът го няма, част от стената е разрушена... Няма светлина, няма телефони. Рушат се преградите, подът трепери, помещенията се запълват с нещо като пара, или облак, или прах... Избухват искри от късо съединение. Стрелките на приборите за радиационен контрол блокират в горно положение. Навсякъде тече гореща радиоактивна вода.

В атмосферата е изхвърлен облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са принудени да напуснат родните си места. Оттогава вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

Градът на енергетиците Припят е отдавна мъртъв град - в празните домове с изпочупени прозорци се търкалят още забравени детски играчки, книги, тетрадки. Само няколко старци живеят в близките села и не желаят да напуснат домовете си. Все още остава неизвестна истинската статистика за загиналите и починалите вследствие на ядрената катастрофа, а и техният брой расте... Закритата на 15 декември 2000 г. Чернобилска АЕЦ според експертите все още представлява голяма опасност за околната среда. По данни от онова време Чернобилската АЕЦ е била една от най-големите в света, отстъпвайки само на японската "Фукушима" и френската "Бюже".

По повод 26-а годишнина от Чернобилската трагедия в Украйна, президентът Виктор Янукович ще посети атомната централа, за да участва в церемония по повод започващото изграждане на нов похлупак над саркофага над авариралия реактор. Очаква се съоръжението да бъде построено до 2016 година за 935 млн. евро - средствата бяха събрани на донорска конференция миналата година. Държавна програма в Украйна предвижда Чернобилската АЕЦ да бъде изцяло изведена от експлоатация до 2065 година.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com