Меркел нарече Украйна диктатура като Беларус

7256
Меркел нарече Украйна диктатура като Беларус
Меркел е остър критик на украинския президент Виктор Янукович

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Украйна е "диктатура" и я свърза с Беларус, една от най-изолираните страни в Европа. Това е най-острото изказване на германския канцлер до момента срещу бившата съветска страна, предаде БГНЕС.

Меркел е остър критик на украинския президент Виктор Янукович заради отношението му към намиращата се в затвора лидерка на опозицията Юлия Тимошенко. Но коментарът на канцлерката в реч пред германски депутати потвърди влошаването на имиджа на Украйна в западните страни заради случая "Тимошенко".

"Днес ние в Германия и в ЕС живеем в мир и свобода", заяви Меркел пред Бундестага, долната камара на парламента в реч за външната политика и политиката на сигурност. "За съжаление това не е така във всички страни в Европа, защото в Украйна и Беларус хората продължават да страдат под диктатура и репресии", изтъкна германският канцлер.

Тимошенко беше осъдена на седем години затвор за злоупотреба с власт, след като делото срещу нея беше определено като политически мотивирано от западните страни. Тя обвини охранители в затвора, че са упражнили насилие срещу нея, обвинение, което те отхвърлят, и като протест обяви гладна стачка. Тя продължи близо три седмици, но вчера Тимошенко я прекрати.

Конфликтът накара много еврокомисари и редица западни политици да заплашат, че ще бойкотират Европейското първенство по футбол, на което Украйна е съдомакин заедно в Полша през юни, като знак за подкрепа на Тимошенко. В своето изявление Меркел призова Европа и съюзниците й никога да не забравят дълга си да подкрепя демокрацията и човешките права.

Редактор: Яна Баярова

Меркел: Растежът на кредит ще задълбочи кризата

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли призивите на нейните леви опоненти в Германия и Европа за политика на икономически стимули...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com