Милошевич имал агенти в България

10203
Милошевич имал агенти в България

Бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич е имал над 2100 агенти на Балканите. Една част от тях са били в България, предаде БГНЕС.

Това стана ясно по време на форума на ролята на бившите спецслужби на Балканите, който приключи в Брюксел. Срещата бе неофициална и в нея участваха експерти и разследващи дейността на бившата Държавна сигурност в Югославия от края на Втората световна война до 2010 година. В срещата участваха представители от всички страни - членки на НАТО от бившите комунистически държави. Дискусията бе продължение на форума от Белград от миналия месец организиран от "Центъра за евроатлантически изследвания" с ръководител Йелена Милич.

Участниците в дискусията в Брюксел бяха категорични, че властите в Белград трябва незабавно, в срок от 100 дни, да разкрият досиетата на бившата ДС, ако искрено иска да се изправи пред зловещата истина. По време на дебатите Зоран Петрович от неправителствената организация "Кооп и Капинич" изнесе следните данни за агентурата на сръбските служби на Балканите, която е била използвана от режима на Милошевич.

"Режимът на Милошевич разполагал с мрежа от 2100 агенти извън територията на самата Сърбия. В Хърватия - 450, в Словения - 150, в Македония - 150, в Босна и Херцеговина - 350, в Косово - 700, в Черна гора - 200. Останалите двеста души са от България, Гърция, Албания, Румъния, Кипър, Унгария и Австрия. Част от агентите имали двойно гражданство", се казва в доклада на известния сръбски експерт Зоран Петрович от неправителствената организация "Кооп и Капинич".

Агентите на Милошевич били "политици, работещи в медиите и в бизнеса, занимаващ се с нарушаването на ембаргото", както и служители в силите за сигурност - армия, полиция, спецслужби и разни лобистки групи в полза на Милошевич", подчерта още Зоран Петрович.

Редактор: Яна Баярова

Партията на Милошевич ще е балансьор на изборите

Партията на покойния сръбски президент Слободан Милошевич ще играе ролята на балансьор след изборите през май и ще реши дали властта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com