Искат отмяна на втория тур на президентските избори в Египет

5269
Искат отмяна на втория тур на президентските избори в Египет

Кандидати, отпаднали от предизборната надпревара в Египет, искат временно да бъде отменен вторият кръг на изборите, искат от него да бъде изключен бившият премиер Ахмед Шафик и да бъде създаден президентски съвет, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от Mediapool.

Това споразумение е било постигнато вчера на среща на кандидата на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси, който трябва да се яви на втория тур срещу Шафик, и отпадналите от надпреварата двама кандидати - Абдул-Монейм Абул Фотух и Хамдин Сабахи.

Край на извънредното положение в Египет

Утре Египет отменя извънредното положение, което е в сила от над 30 години, заяви днес в телевизионна реч ръководителят на управляващ...

Тримата смятат, че сваленият режим продължава да управлява страната и държи в ръцете си изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Доказателство за това те виждат в съдебния процес срещу бившия президент Хосни Мубарак, който бе осъден на доживотен затвор за убийствата на демонстранти в антиправителствените протести по време на революцията. Тримата политици поискаха Мубарак и неговите функционери отново да бъдат съдени от революционни съдилища, които да бъдат създадени с решение на парламента.

Те искат по отношение на последния египетски премиер да се приложи законът за политическа изолация. На първия тур от изборите Шафик зае второ място, но разликата между Морси, който излезе начело, и него е минимална. Докато законът за изолацията, забраняващ на висши служители на режима на Мубарак, да заемат важни ръководни постове, не бъде приложен, трябва да се отложи и провеждането на втория тур на президентстките избори, настояват неуспелите кандидати.

Морси, Фотух и Сабахи са призовали привържениците си да излязат днес на поредното "шествие на милионите" с цел отстраняване на Шафик от президентската надпревара и за да изразят несъгласието си с присъдата на Мубарак.

Управляващите в Египет военни отхвърлиха идея за създаване на президентски съвет, за какъвто настояват нереализиралите се политици.

Страховете на християните в Египет

За много от християните в Египет ерата Мубарак си има и своите добри страни. Защото макар и в страната сега да има повече свобода, копт...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com