Брюксел смени името на скандалната македонска изложба с български ръкописи

16897
Брюксел смени името на скандалната македонска изложба с български ръкописи

След като българският евродепутат Андрей Ковачев информира Кралския музей в Белгия, че изложбата, която се кани да покаже, е некоректно представена от македонската страна, на сайта на музея заглавието на експозицията беше променено – “Старинни ръкописи от 13 до 19 век”. Припомняме, че заглавието, с което македонците искаха да се покажат пред Европа, беше ”Македонското ръкописно богатство през вековете”. То стана причина за бурна реакция от българска страна, която не искаше нашите културни достижения да се представят за чужди, предаде БЛИЦ.
На официалната страница на музея пише: “В тясно сътрудничество с посолството на Македония в Брюксел и федерация Валон-Брюксел Интернешънъл, експозицията ще представи селекция от творби, избрани от 270 стари славянски ръкописа, съхранявани в Националната и университетска библиотека “Св. Климент Охридски” в Скопие. Кралският музей на Мариемонт има голямата чест да се покаже на обществеността, за първи път извън границите на Македония, двадесет славянски ръкописи, датиращи от 13-19 век”. Текстът е на френски, а английски вариант липсва.

Вижда се, че думата “македонски” умишлено е избегната. За да не се получат конфузии, е използвана думата “славянски”, за да не се наложи да се пише “български” и да се обяснява после защо.

Двете организации – Кралският музей и Валон-Брюксел Интернешънъл са уверили Андрей Ковачев, че думата “македонски” ще изпадне от заглавието. Според евродепутата, ако ръкописите бъдат коректно представени и българската научна общност бъде привлечена за участие, изложбата може да бъде пример за едно съвместно представяне на общата история на Република България и Република Македония.

От организацията „ВБИ” информираха българския депутат, че двама учени от Католическия университет в Лювен са командировани в Република Македония, за да се запознаят с ръкописите, които предстои да бъдат изложени в Белгия. Той е получил уверение от белгийска страна, че тези ръкописи ще бъдат представени по научно обоснован начин, който ще се базира на доклад от двамата белгийски учени. Белгийската страна е готова да обсъди техните заключения и с българските учени.

Македония представя в Брюксел старобългарски писмени паметници за свои

От 9 до 21 октомври т.г. в Кралския музей на Брюксел ще гостува изложбата ”Македонското ръкописно богатство през вековете”,...

За пореден път ставаме свидетели на опитите на македонската държава и македонските медии да подменят историческите и културни факти, като нарекат македонски средновековните български ръкописи, които ще бъдат представени през октомври в кралския музей в Брюксел. Това депутатът от ПП ГЕРБ и член на парламентарната „Комисия по култура, гражданско общество и медии” Гинче Караминова, предаде Фокус.

"Като представител на законодателната власт смятам, че и всички български институции ще настояваме да се защитават историческите истини и факти, а не те да бъдат манипулирани и изкривявани. Недоумявам също защо Македония продължава с опитите си да обявява българските исторически и културни паметници за македонски. Не бива да се забравя, че България като добър съсед на Македония първа призна македонската държава, а също и не създава препятствия, а подкрепя Македония в стремежа й към Европа", заяви тя.

Въпреки гръмкото си име, научните сътрудници в Кралския музей на Белгия сигурно са крайно невежи, поне в областта на световната славистика. Знаем, че такова понятие – македонско средновековно ръкописно наследство няма и не може да има. Те, със същия успех, биха могли да направят изложба на американски ръкописи от Средновековието. Случаите са идентични, но те няма да направят такава изложба, тъй като самите Съединени Американски щати няма да има предложат такава изложба. Това каза за “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

По думите му - ръководството на музея сигурно се е полакомило за парите, които е предложило Скопие. „Една такава международна изложба се плаща от една от двете страни и обикновено се плаща от приемащата страна, когато тя е убедена, че ще спечели повече). Например както с Тракийското злато; тъй като нашите изложби на Тракийското злато печелят много пари и ги печели музеят, който ги приема, затова и те обикновено плащат разходите. От тази изложба, едва ли музеят нещо ще спечели и почти 100% съм сигурен, че македонската страна е казала, че ще плати всички разходи по изложбата. Нека да си направят една хубава справка, за да установят, че такова понятие „македонско ръкописно наследство”, в славистиката няма.

Български реакции: Средновековни македонски ръкописи няма

Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския л...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com