В Македония: България язди на един кон с Гърция

17072
В Македония: България язди на един кон с Гърция

„България язди на един кон с Гърция. Същите ветрове, които духат от юг и които с години пържат Македония, сега духат и от друга посока – от източния съсед.” Това пише днес Лиляна Гърджо Дамовска в авторски текст, публикуван в македонския вестник “Дневник”.

„През последните дни този съсед, който между другото първи призна нашата страна под конституционното й име, се разкри – заплаши да блокира изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония” в Кралския музей в Белгия, т.е. музеят щял да преразгледа изложбата, защото е некоректно ръкописите да се наричат македонски. А това дълго се укриваше”, пише Гърджо Дамовска.

Европа се изсмя на Македония, свалиха изложбата от сайта на Кралския музей

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи. Пре...

„Стигнали са дотам, че български дипломати, историци и евродепутати са оказали натиск за смяна на името на изложбата или за нейно отменяне. Кралският музей отстрани съобщението за изложбата на интернет страницата си. От македонското министерство на културата поясниха, че това е в следствие на реакцията на македонското посолство в Брюксел, тъй като изложбата била обявена под името БЮРМ, а имали друга уговорка. Още повече, че специално за изложбата в Македония са дошли експерти от Белгия и Швейцария, които са проучвали и селектирали ръкописите.

Македония и този път на никого не налагаше своето културно богатство, а бе поканена да бъде гост. А гостът, в реда на нещата, трябва да има комфортна позиция и да определя условията. Скромно, както припознават Македония в света, иска домакинът й да се обръща с нейното име, тъй като най-малко е некултурно на този, който сте поканили, да му давате имена, които смята за грозни.

Министърът на културата каза ясно „не” на опитите на някои да променят името на изложбата, както преди това каза президентът Георге Иванов и външният министър Никола Попоски - че Македония няма да приеме доклада за ЕК за напредъка на страната, ако не съдържа думата „македонски”. Премиерът ясно казва „не” на всички, които искат да променят името и идентичността.

Със сигурност ни идва в повече лицемерието, „странната” справедливост и фалшивата куртоазия, удрянето по рамо, двойните стандарти...

Македонците си "взеха" и "История славянобългарска"

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който тряб...

Ръкописите може да останат опаковани в Брюксел, но отстъпките за собствена сметка създават вреди, които с нищо не може да се компенсират. И разбира се – винаги само за нас”, коментира авторът.

Кои са македонските ръкописи, които ще бъдат изложени в Белгия и които предизвикаха реакции в България, пише днес скопският ”Утрински весник”. Според д-р Михайло Георгиевски, който е направил избора, всички ръкописи били намерени на територията на Македония и всички имали македонски езикови обозначения. Ставало дума за 39 ръкописа от 10 до 19 век.

„Те са собственост на Македония, намерени са в Македония, и никой не може да каже, че сме ги откраднали. Те са защитени, консервирани”, заявил Георгиевски. На изложбата ще бъдат показани и ръкописи, които са създадени на територията на Македония, но се пазят извън страната. Сред ръкописите били „Асеманово евангелие” и „Зографско евангелие” от 10 век, „Синайският псалтир”, „Синайският евхологий” „Охридски глаголски листя” от 11 век и други ръкописи от 12 век. Тези ръкописи ще бъдат показани като копия, тъй като оригиналите се пазят в Москва и във Ватиканската библиотека в Рим. Оригиналните ръкописи, които ще бъдат показани на изложбата, са от 13 до 19 век и сред тях са „Постен триод” и „Кратовско евангелие”, заявил Георгиевски.

Изданието посочва, че от Кралския музей на Мариеомт са заявили, че всекидневно получавали десетки телефонни обаждания за заглавието на изложбата. Затова все още имало съмнения за нейното организиране.

Македония: Ръкописите са си с наши езикови обозначения

Македонските средновековни ръкописи, които ще бъдат изложени в Кралския музей в Белгия, в рамките на изложбата „Хиляда години п...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com