Македония: Никакви българи в Битоля на "Трето полувреме"

22736
Македония: Никакви българи в Битоля на "Трето полувреме"

„Нито българи видяхме, нито антибългарски филм или антимакедонски послания чухме на премиерата на „Трето полувреме”, при откриването на фестивала „Братя Манаки” в Битоля”, коментира днес македонският вестник “Вечер”. Според изданието премиерата е била посрещната с овации от публиката.

„Въпреки очакванията и на пресконференцията нямаше никакви провокации от българска страна”, коментира „Вечер”. На пресконференцията режисьорът Дарко Митревски е показал купища документи, които „свидетелстват за българската окупация в Македония, а с цел да се прекратят коментарите, че филмът е антибългарски”.

"Трето полувреме" и македонският опит за унижение на България лъсват пред света

Днес на филмовия фестивал „Братя Манаки” в Битоля на бял свят за широката публика излезе филма „Трето полувреме&rdquo...

„Казват, че съм слагал техни знамена, до знамената на Третия райх. Ето фотография, на която се вижда как знамето на България е до знамето на Третия райх. Бях обвинен, че си измислям истории за публично разстрелване на деца. Ето списъка с имена на разстреляни деца”, заявил Митровски, като е прочел имената.

„България мълчи след премиерата на филма „Трето полувреме” в Битоля”, коментира пък македонското електронно издание МКД.мк.

„Хитлеристки филм”, „провокация от македонското правителство”, „филм, който всява омраза към българите”, още един фалшификат, върху който се гради македонската идентичност”. Това според изданието са били част от коментарите в България, от началото на заснемането на филма.

„Дойде денят на премиерата, но въпреки че бяха акредитирани 30-на журналисти от България, никой от тях не се появи – нито на премиерата, нито на пресконференцията следващия ден”, коментира МКД. Режисьорът Дарко Митревски е заявил, че това не бил антибългарски филм, а филм, посветен на жертвите от Народоосвободителната борба (НОБ).

Албански имена предизвикаха напрежение в Скопие

В съседна Република Македония през последните седмици се увеличи междуетническото напрежение поради преименуването на четири училища ...

„Целта не беше да се критикува филмът, а да бъде спрян. Правиха се обструкции в Европейския парламент, имаше опити да се накара чешкото правителство да спре парите. 11 месеца бях критикуван в медиите, гледах интервюта, които никога не съм давал, в които говоря срещу българския народ. В тази кампания имаше всичко, освен факти”, заявил Митрески. На пресконференцията режисьорът на „Трето полувреме” е показал и документи, въз основа на които била създадена историята за „Трето полувреме”.

„Дали мълчанието на българските медии означава, че са разбрали и са се покаяли, или се подготвят за нови нападения и тактики – ще видим тепърва. При всички положения Дарко вече няма да дава обяснения. А няма и за какво”, коментира изданието.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com