САЩ ще продължат да се грижат за благополучието на руското общество

9211
САЩ ще продължат да се грижат за благополучието на руското общество

Американското правителство ще продължи да подкрепя гражданското общество в Русия. Това стана ясно от коментарите, направени на брифинг за журналисти от говорителя на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд във връзка с прекратяването на дейността в Русия на американската правителствена Агенция за международно развитие, съобщава руската информационна агенция РИА Новости, предаде БЛИЦ.
Решението агенцията да прекрати дейностите си в Москва на 1 октомври бе взето от правителството на Русия.

По думите на Нуланд, американските власти “напълно отхвърлят” представите за това, че оказваната от тях “помощ на гражданското общество, демокрацията и правата на човека” зад граница “се явява по някакъв начин намеса в провеждането на изборите в Русия или някъде другаде по света”.

“Решението на Русия е повод за съжаление”, каза още говорителят на американското външнополитическо ведомство. При това Нуланд заяви категорично, че “съжалението” на администрацията на Обама се отнася преди всичко до грижата за “населението на Русия”. Във връзка с това Нуланд демонстративно изрази надежда, че Москва ще поеме тази работа, която американската агенция е вършила с цел решаване на “сложните устойчиви проблеми в сферата на здравеопазването, защитата на околната среда” в Русия, “защото тези проблеми, безусловно, все още са налични”.

Тя добави, че въпреки прекратяването на дейността на агенцията в Москва, САЩ “ще продължат да работят с руснаците в гражданското общество, които искат да работят с тях”. Също така, Нуланд отговори положително на въпрос за това, разполага ли правителството на САЩ със законови възможности да продължи да оказва съдействие на гражданското общество в Русия.

Редактор: Ая Косарова

Русия е изнесла от началото на годината оръжия за над $6.5 млрд.

Износът на руския отбранително-промишлен комплекс (ОПК) за осемте месеца на 2012 г. е превишил 6.5 млрд. долара, което е с 14% повече о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com