Македония отново фалшифицира - Турция я била признала първа!

22493
Македония отново фалшифицира - Турция я била признала първа!

Македонските медии се опитват да подменят и най-новата история, съобщиха от Българският културен клуб – Скопие. Тези дни македонските медии масово тиражираха изявление на турския външен министър Ахмед Давутоглу пред списанието на албански език „Шенья", където се твърди, че „Турция е първата държава, която призна Република Македония със своето конституционно име и нейния национален идентитет".

"Турция гледа на Македония като на близък приятел и като партньор. В този ред на мисли, Турция е и първата страна, открила посолство в Скопие. Правото на Република Македония сама да определя своето държавно име трябва да се уважава", заявил Давутоглу.

По този повод, Българският културен клуб – Скопие (БККС) се чувства задължен да заяви, че горната информация категорично не отговаря на истината. Първата страна в света, която още на 15 януари 1992 г. признава незабавно и без колебание Република Македония като независима и суверенна държава, е Република България, докато признанието от Турция идва на 6 февруари 1992 г.

ФАЦ: Антиславянски промивки на съзнанието в Гърция

През 1991 г. гърците бяха обзети от мистериозна болест, от която страдат и днес. Причините за появата на "македонската истерия" и ант...

Що се отнася до споменатото от Давутоглу признаване на национален идентитет, до този момент на Българският културен клуб – Скопие не са известни никакви международно-правни или дипломатически практики, които да третират признаване на национални идентитети, а още по-малко ни е известен специален държавен акт на Република Турция от това време за признаване на македонски национален идентитет.

„У нас се затвърждава убеждението, че активистите на бившия югославски режим и сподвижниците на Тито и Милошевич никога няма да простят на България, че първа призна независима и суверенна Република Македония и беше непоколебим гарант на нейната териториална цялост в най-трудните моменти след това", отбелязват още от Българския културен клуб – Скопие.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com