МКД: Български комплекси - ръкописите са на старославянски македонски език

39108
МКД: Български комплекси - ръкописите са на старославянски македонски език

„Във връзка с баналната „врява” от България, която съдържа историческото отричане и асимилаторска позиция към македонския език, култура и традиция, при която и да е възможност, включително най-новата с изложбата на македонски средновековни ръкописи в Кралския музей в Белгия, моята реакция (след дълго мислене) като научен работник от областта на македонистиката, а и като човек който живее в цивилизована, обединена Европа от ХХІ век, би била категорично информативна”.

Това се казва в авторски текст на д-р Виолета Кръстевска от Института за македонски език, публикуван в македонското електронно издание МКД.

Скопие организира изложба "Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век" в Брюксел

„Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век” е наименованието на изложбата в Брюксел, организирана от Скопие, в коя...

„Доказана, утвърдена истина, аксиома е, че в основата на старославянския език лежи говорът на македонските славяни от района на Солун от втората половина на ІХ век, на който братята Св. Св. Кирил и Методий, съставяйки първата азбука, преведоха Светото писмо и други Богослужебни книги, а с това започнаха и най-старата христианизация в тези земи. Техни авторски текстове не са останали, но затова са останали техните преписи, които датират от края на Х и ХІ век.

Славянските проучвания (започват от края на ХVІІІ и началото на ХІХ век с чеха Йозеф Добровски, а след това и с останалите авторитетни слависти като Ватрослав Ягич, Ватрослав Облак и др.) въз основа на прецизна научно-компаративна методология, която приема палеографско-ортографските (форми на буквите, материала, върху който са писани) и езиковите характеристики на ръкописа, почти математически утвърждават старостта на ръкописа, неговата териториална принадлежност и неговата езикова диасистема (към края на ХІ век стават все по-ясни местните езикови различия, наречени редакции или рецензии на старославянския, или черковнославянски език).

Всички тези елементи на черковните ръкописи са ги създали книжовните центрове, известни по своята специфичност (Охридско-Преспанският – най-старият, Кратовско-Лесновския, Централномакедонския като Слепченския, Трескавичния, Топличкия, а с това се отделя и македонската езикова редакция на старо/черковнославянски език от другите славянски редакции (сръбска, българска, руска, хърватска и т.н.).

Множеството средновековни македонски ръкописи като глаголични (Зографско евангелие, Мариинското четириевангелие, Синайския псалтир, Асемановото евангелие, Охридските листа и т.н.) така и кириличните (Зографските лиса, Македонското кирилско листо, Битолските листа, Добромировото евангелие, Битолския триод, Слепченския апостол, Радомировото евангелие, Охридския апостол, Григоровичевото евангелие и т.н.) по вече известната методология за произхода на старите ръкописи са научно потвърдени, че разпространяват македонската редакция на черковнославянския език т.е. зачитане на глаголското писмо, богатата орнаментика, доминацията на големия ер (ер голям – бел. прев.) или вокализацията на силните ерове, смесицата на носовките, употребата на групите шт (щ), жд и т.н.

Ще помогнем на Македония с ръкописите, защото сме "майка"

От Скопие са поискали от Националния исторически музей специалните му сандъци за пренос на средновековните ръкописи до Брюксел. Това по...

В славянската наука особено периодът на средновековната славянска писменост е толкова прецизно проучен и научно е потвърдена езиковата принадлежност на ръкописа, така че всички по-нататъшни отричания и манипулации с тази свята материя говорят за нечие все още нецивилизовано, декадентно, и крайно комплексирано поведение, което не трябва да се коментира. А на кой се случва това днес, трябва сам да познае”, пише авторът.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com