Академиите на науките на България и Македония отварят архивите си

13802
Академиите на науките на България и Македония отварят архивите си

В Българската академия на науките се проведе среща между Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и Председателя на Македонската академия на науките и изкуствата акад. Владо Камбовски, съобщиха от БАН, предаде БГНЕС.

Ръководителите на двете научни институции се договориха за сътрудничество в шест научни направления. До месец септември ще бъдат определени българските учени, които ще се включат в бъдещите съвместни проекти, а в края на септември Българската академия на науките ще бъде домакин на обща среща на ръководителите по всички тези проекти. Председателите на двете академии ще поемат конкретни ангажименти и план - програми, с очакваните резултати от съвместната научна работа.

На днешната среща акад. Стефан Воденичаров и акад. Владо Камбовски се договориха още архивите на двете академии да бъдат отворени за българските и македонските изследователи.

По идея на Председателя на Македонската академия на науките и изкуствата акад. Владо Камбовски в Скопие ще бъде организирана среща на председателите на академиите на науките от всички Балкански страни. Идеята е да се засили сътрудничеството между тях и да се предложат механизми за съвместна дейност, по всички възможни проекти.

В разговорите ще бъде включена и темата за толерантността, но не само между хората, а и между институциите. Решението да се обърне внимание и на темата за толерантността дойде след като Председателят на БАН представи пред македонския си колега току-що излезлия сборник с доклади от Кръглата маса "България – средище на толерантността", която се проведе в Българската академия на науките през март тази година и в която участие взеха известни български учени, изследователи и ръководители на различни вероизповедания в България. Председателят на Македонската академия на науките беше запознат и с приетата в БАН Декларация за толерантността, която беше подписана от ръководителите на всички вероизповедания у нас, през месец февруари.

Срещата между акад. Стефан Воденичаров и акад. Владо Камбовски завърши със споразумение за активно съвместно участие на учените от двете академии в европейските проекти на следващия 7 - годишен програмен период 2014 – 2020 год.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com