Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас

26534
Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас
Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции. След прогнозата на външно министерство от вчера, че се очаква да бъдат разкрити рекорден брой секции за гласуване в чужбина, bTV се допита до ЦИК дали е вярно опасението, че нашите сънародници зад граница няма да имат право да изберат своите фаворити от листите на партиите.

„Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в този район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

ЦИК: 10 инициативни комитета са регистрирани в РИК, на един е отказана регистрация

10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в Районните избирателни комисии, като на един, в Пловдив, му е отказана реги...

Гласовете от чужбина не могат да пренаредят партийните листи, тъй като само за гласуването в страната има преференциално гласуване и само гласовете в страната могат да доведат до такава ситуация.

Според проф. Михаил Константинов това е една дълго пазена тайна, която може да се разбули само с намесата на националния омбудсман. „Тук имаме едно драстично нарушаване на конституцията, тъй като в чужбина не могат да се използват преференции, т.е. българинът в чужбина няма същите права като българина в България. Това е конституционно нарушение, пред което всички си затварят очите", заяви Константинов.

Така на практика българите зад граница ще бъдат употребени. Гласовете от чужбина ще се добавят към процентите, които партиите вече са спечелили от цялата страна, но без да пренареждат листи.

Макар че до дни ЦИК ще обяви математическа формула за разпределението на гласовете от чужбина, проблемът на стотици хиляди емигранти няма да бъде решен.

Проф. Константинов: ГЕРБ няма да имат 121 депутати

Нашите партии и техните ръководства се държат като малоумни, каза в студиото на ТВ7 проф. Михаил Константинов. Той прогнозира, че сле...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика