Ново обвинение срещу Мохамед Морси

10837
Ново обвинение срещу Мохамед Морси

Египетският президент Мохамед Морси, който беше свален от власт от армията, от днес попада под ударите на още едно обвинение - за "съучастие в убийства и мъчения" по отношение на протестиращи пред президентския дворец в края на 2012 г., съобщиха съдебни източници, цитирани от БГНЕС.

Бившият ислямистки държавен глава, който е държан на тайно място след свалянето му от армията на 3 юли, ще бъде задържан за разследване 15 дни, считано от идния понеделник, допълниха източниците.

През декември миналата година хиляди протестиращи се събраха пред президентския дворец в Кайро, за да протестират срещу конституционен указ на Морси, обвинявайки го, че се стреми да ислямизира законодателството на страната. Морси вече е задържан във връзка с бягството му от затвора в подкрепа на народния бунт, който свали от власт предшественика му Хосни Мубарак.

Обвиненията по първото дело са свързани най-вече с помощта, която получил от ХАМАС, за да избяга от затвора, където режимът на Мубарак го беше хвърлил в началото на 2011 г., малко преди да падне от власт. Египетски съд постанови на 23 юни, че ХАМАС, който управлява Ивицата Газа, и ливанската групировка Хизбула са били замесени в бягството от затвора Уади Натрун, северозападно от столицата.

Тогава Морси заяви, че той и още 33 членове на Мюсюлманските братя, задържани заедно с него, не са избягали, а "местни жители им отворили вратите" на затвора. Много други ръководители на Мюсюлманските братя също са в предварителен арест или са издирвани от правосъдието. Редица високопоставени представители на братството, сред които и избягалият върховен водач Мохамед Бади, трябва да бъдат съдени от 25 август за "подстрекаване към убийства" на протестиращи срещу Морси, опитали да нападнат щаб-квартирата му в Кайро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com