Парите на страните извън еврозоната ще се изолират, за да се даде на Гърция

9247
Парите на страните извън еврозоната ще се изолират, за да се даде на Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за реформи. Това каза пред БНР програмният директор на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева.

Тя коментира очакваното отпускане на заем за Гърция с пари от държави, извън зоната с единна валута. "Комисарят Домбровскис снощи се ангажира да изолира парите на страните, които не са членки на еврозоната, между които са България и Великобритания, в този механизъм, така че, когато се използват средства от него по отношение на Гърция, да е ясно, че става дума само за пари на страни членки на еврозоната", коментира Чернева.

Продава ли Гърция историята си? Ципрас ще подаде оставка, казват източници

Поради рязката промяна по време на преговорите с лидерите от еврозоната гръцкият премиер е изправен пред бунт в собствената си партия "...

Тя предполага, че юристите на ЕК работят по това, как да се направи това ограничение и това спешно плащане от 7 млрд. евро да се случи, за да може Гърция да не обяви фалит.

Гърция трябва да изплати 3,5 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто падеж изтича в понеделник.
Тя трябва да може да го посрещне", каза още Чернева, като подчерта, че до петък е срокът, в който трябва да се измисли начин парите на страните, които не са членки на еврозоната, да не участват.

Най-критичният момент ще бъде ратификацията в Германия, след което, ако Гърция успее да покрие в понеделник първото си плащане на ЕЦБ, нещата би трябвало да влязат в едно русло, прогнозира Весела Чернева.

Вчера Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Атина чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро.

Гръцката криза и албанците

Гърция е обетована земя за много албанци. Но днес все повече от тях я напускат и се завръщат в родината си. А тя не се оказва твърде ...

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

"Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва", каза той.

"Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август. Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията. Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции", обясни Домбровскис.

Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Очаква се България да не се съгласи с да даде своя дял в Европейския фонд за финансова стабилност, който ще се наложи да бъде използван в помощ на Гърция.

Борисов не желае и да чуе за финансова помощ от България за Гърция

България не е доволна и най-вероятно няма да се съгласи да даде своя дял в Европейския фонд за финансова стабилност, който ще се наложи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа