Подслушването вече е разрешено със закон в Нова Зеландия

5425
Подслушването вече е разрешено със закон в Нова Зеландия

Въпреки съпротива от страна на правозащитни организации и технологични компании, в Нова Зеландия влиза в сила закон, който позволява на основната разузнавателна служба да шпионира жителите на страната, предаде БГНЕС. Новият закон бе приет с 61 гласа "за" и 59 "против" след ожесточени дебати. Самият министър-председател на Нова Зеландия Джон Кей (на снимката) призна, че решението вероятно е обезпокоило и разтревожило някои хора.

"Въобще не става дума и никога няма да стане за тотално шпиониране на новозеландците. Има заплахи, от които правителството на Нова Зеландия трябва да предпазва гражданите, и тези заплахи са реални", опита се да успокои сънародниците си той.

Нова Зеландия легализира еднополовите бракове

Нова Зеландия ще легализира еднополовите бракове, с което ще се превърне в първата страна в Азиатско-Тихоокеанския регион, предприела п...

Промените в законодателството бяха инициирани, след като през 2012 г. стана известно, че разузнавателната служба в страната незаконно е шпионирало магната Ким Дотком, преди полицаи да нахлуят в неговия дом в Оукланд в рамките на водена от американските тайни служби операция срещу пиратството в Интернет. Тогава Кей се извини публично на Дотком, който е новозеландски жител и по силата на действащото тогава законодателство трябва да е извън правомощията за действие на разузнаването в страната, което няма право да шпионира местното население.

При разследване се оказа, че случаят с магната е само един от десетките, при които шпионите са прекрачили границите на закона. Тогава Кей предприе действия за промяна на правилата, така че службите да могат да шпионира и новозеландци с аргумента, че трябва да координират по-тясно действията си с полицията и военните поради всеобхватността на проблема със сигурността в кибер пространството.

Дотком беше сред най-яростните опоненти на новия закон, тъй като той дава правна база на правителствените тайни служби да контролират електронните комуникации на новозеландците, вкл. мобилните им телефони. На протестен митинг в Оукланд преди седмица той заяви:"Това ще е раждането на тоталното подслушване в Нова Зеландия". Технологични гиганти като Гугъл, Фейсбук и Майкрософт също изразиха дълбокото си несъгласие с разрешаването на подслушването.

Според проучване на общественото мнение, публикувано във в. "Доминиън пост", 75 % от анкетираните са обезпокоени от промените в закона.

Сезираха ЕК за американската шпионска програма

Групата Г29 на европейските агенции за защита на данните е сезирала ЕК и е започнала независимо разследване на американската програма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com