Протестите в САЩ не стихват

12726
Протестите в САЩ не стихват
Снимка: Gettyimages

Повече от 1500 души се събраха в Ню Йорк в четвъртък за втори пореден протест, след решението да не бъдат повдигани обвинения на бял полицай, участвал в арест на цветнокож, приключил със смъртта му, предава АФП.

43-годишният цветнокож Ерик Гарнър почина по време на ареста му на 17 юли тази година. Тогава няколко полицаи, сред които и 29-годишният Даниъл Панталео, участваха в задържането на Гарнър, баща на 6 деца. Той беше заподозрян за незаконна търговия с цигари и по думите на полицията оказал съпротива при ареста. Панталео го хванал за врата и го принудил да легне на земята. Гарнър, който бил с наднормено тегло и страдал от асма, започнал да се задушава и починал, след като бил откаран в болница.

30 демонстранти са арестувани в САЩ

Полицията в Ню Йорк е задържала 30 демонстранти по време на започналите в сряда вечерта протести срещу обявеното същия ден решение да н...

Съдебният лекар на Ню Йорк обяви, че става дума за убийство, но 23-членно обществено жури, съставено от американски граждани и заседаващо от септември насам, прецени, че няма основание Панталео да се даде под съд.

В четвъртък множеството се събра на площад Фоли, в близост до кметството и полицейското управление на Ню Йорк, носейки плакати с надпис"Расизмът убива". Няколко хеликоптера следяха протестиращите, които скандираха "Няма справедливост - няма мир".

Протестите бяха предимно мирни, но полицията арестува 83 души за една нощ, опасявайки се от повторение на размириците, които последваха подобно решение в град Фъргюсън, щата Мисури. Демонстрациите тогава обхванаха градове из цяла Америка, включително Ню Йорк.

Протестиращите срещу неправомерните действия на полицията блокираха в четвъртък движението във Вашингтон в близост до Белия дом, предаде РИА Новости.

Дипломатически разрив между Унгария и САЩ

Унгария извика на разговор най-високопоставения американски дипломат в Будапеща, за да изрази протеста си срещу думите на американски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com