Раздават разяснителни листовки за зика на карнавала в Рио

2935
Раздават разяснителни листовки за зика на карнавала в Рио

Властите в Рио де Жанейро са решили да се възползват от традиционните карнавални шествия из града, за да разпространят информация за методите за борба с вирусите, които причиняват болестите денга и зика. Ден след началото на карнавала представители на регионалното министерство на здравеопазването са раздавали листовки сред участниците в празненствата на прочутия плаж Копакабана.

Кампанията на здравните власти е под наслов "Десет минути спасяват живот". Целта й е местното население да бъде убедено всекидневно да отделя малко време, за да проверява и унищожава възможните развъдници на комари от вида Aedes aegypti, които пренасят причинителите на зика, денга и чикунгуня - сметища, открити водоеми и други места, предоставящи благоприятна среда за насекомите, предаде БНР.

Франция ограничава кръводаряването заради зика

Френските граждани, връщащи се от страни, където е установено наличието на вируса зика, ще могат да даряват кръв едва след като изтеч...

Към усилията на здравните власти са се присъединили и много граждани. За да насочат общественото внимание към потенциалните опасности за здравето, участници в празничните шествия в други градове на Бразилия са парадирали облечени като комари. Разпространен атрибут към карнавалните костюми тази година е мрежата за комари.

От началото на карнавала в петък над 1 милион души са участвали в празничните шествия по улиците на Рио де Жанейро.

Междувременно проучване показа, че около 41 процента от американците, запознати с разпространението и рисковете от вируса зика, не биха предприели пътуване до Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Допитването потвърждава опасенията от отлив на туристи до екзотичните дестинации, които са особено популярни по време на зимния сезон в Северна Америка.

Френските власти разпоредиха да бъде преустановено кръвопреливането от хора, които наскоро са се завърнали от страни, където върлува зика. Пътувалите трябва да изчакат минимум 28 дни, за да се изключи риска от предаване на вируса чрез кръвта, съобщи френският здравен министър Марисол Турен. През седмицата Бразилия съобщи за два случая на заразяване със зика след кръвопреливане от инфектирани донори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка