Сексуални мъчения на арестанти в египетските затвори

19154
Сексуални мъчения на арестанти в египетските затвори
Снимка: Getty Images/Guliver

Египетските сили за сигурност масово прилагат сексуални мъчения срещу арестанти, сочи проучване на Международната федерация за човешки права /IFHR/, предаде Би Би Си. В документа организацията твърди, че посегателствата срещу мъже, жени и деца целят "изкореняване на обществените протести", предаде БГНЕС.

Много от жертвите са подлагани на тест за девственост, изнасилване и групово изнасилване след ареста. Египетското вътрешно министерство отказа коментар до запознаване и проучване на съдържанието на доклада.

Проучването отбелязва взрив на сексуалното насилие след превземането на властта от военните през юли 2013 г. Рядко на извършителите бива търсена отговорност рядко и тяхната безнаказаност показва наличието на "цинична политическа стратегия, целяща замлъкването на опозицията".

Посегателствата срещу арестувани мъже и жени биват извършвани от полицаи, служители на тайните служби и военни, сочи докладът. Авторите на проучването твърдят, че нямат доказателства командващите да са издавали заповеди за такива деяния, но нивото на насилие – и безнаказаността за извършителите му – говорят, че е налице политическа стратегия. Има твърдения, че жертвите, които са подавали оплаквания, систематично са били възпрепятствани от съдебната система и се сблъскват със заплахи и репресии от страна на полицейски служители и охранители в затворите.

Сексуалното насилие отдавна е проблем сред населението на Египет, като е налице рязко увеличаване на посегателствата в годините след отстраняването на Хосни Мубарак от власт. Миналата година президентът Абдул Фатах ал-Сиси нареди на полицията да настъпи срещу растящия гняв сред обществото. Той каза, че сексуалните посегателства са били "неприемлива форма на поведение" и призова жителите "да възстановят моралните ценности в обществото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com