Сепаратистите не са против миротворци, Меркел не вижда мир в Европа без Русия

16009
Сепаратистите не са против миротворци, Меркел не вижда мир в Европа без Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите на провъзгласената Донецка народна република (ДНР) допускат разполагане в Донбас на миротворчески контингент за нормализирането на хуманитарната ситуация. Това заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, коментирайки предложението на украинския президент Петро Порошенко за разполагането на миротворци в конфликтната зона в Източна Украйна, предаде БГНЕС.

"Относно миротворците, когато започна целия този конфликт ние предлагахме на Руската федерация и всички страни от Съвета за сигурност (на ООН), да разгледат този въпрос и да въведат миротворци. Тогава ни бе отказано. Ако искат да ги въвеждат, да ги въвеждат. Ние не сме против", подчерта Басурин.

Москва вече обяви, че е срещу изпращането на миротворци, защото това щяло да бъде нарушение на Минските договорености.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел каза категорично, че не може да си представи мира в Европа без участието на Русия.

Британският външен министър заплаши Путин

Ако примирието в Украйна се провали, Европа трябва поне да разширим санкциите си срещу Москва. Това заяви британският външен министър...

"Искаме да оформим европейския мир заедно с Русия, а не против нея", заяви Меркел в реч, произнесена на заседание на партията й Християндемократичен съюз в източногерманския град Демин. "Не можем обаче да се откажем от принципите си и анексирането на Крим е нарушение на международното право", допълни Меркел в първите си коментари след превземането на град Дебалцево от проруските сепаратисти. Берлин окачестви това като нарушение на договореното примирие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа