Терористи взеха за заложници над 40 души в Мали

10296
Терористи взеха за заложници над 40 души в Мали

Конфликтът в Мали се пренесе и в Алжир, където тежко въоръжени терористи са нападнали рафинерия на British Petroleum и са взели за заложници 41 западни работници.

Похитителите сами са съобщили за атаката си, като твърдят, че държат в ръцете си седем американци, французи, британци и японци. Има данни и за похитени норвежки граждани, както и за ирландец. Петима от заложниците се намират на територията на петролния комплекс, а другите 36 са на друго място.

Африканският съюз одобри военна интервенция в Мали

Африканският съюз подкрепи план за военна интервенция срещу ислямистите в северната част на Мали, предаде радио „Гласът на Америк...

Първоначално "Ройтерс" съобщи за един французин и четирима отвлечени японци, като след това промени цифрата на петима французи и един японец.

От централата на BP в Лондон потвърдиха по-късно пред „Скай Нюз” за нападението, уточнявайки, че проверяват информацията за отвлечени британски, норвежки и японски граждани от петролното находище "Аин Аменас" в Алжир.

Според някои слухове един френски гражданин е бил застрелян от терористите, но никой още официално не е потвърдил информацията.

Терористите се представят за членове на "Ал Кайда". Те искат освобождаването на 100 свои съмишленици, които се намират в затвори в Алжир.

ООН иска международни африкански войски в Мали

Съветът за сигурност на ООН, разтревожен от настъплението на екстремистите в Мали, призова за скорошно разполагане на международни афри...

На 11 януари Франция започна военна кампания за освобождаване на окупираните от ислямисти северни райони на Мали. Заради нападението ислямистите се заканиха, че ще атакуват всеки френски обект в Африка. Вече осем френски граждани са заложници на екстремистки групи в района на Западна Африка.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com