Участници в "Южен поток" закриха проекта

22206
Участници в "Южен поток" закриха проекта

Концернът "Газпром" постигна споразумение с Eni, Wintershall и EDF, с което придобива 50% от техните акции в компанията South Stream Transport B.V., гласи съобщение на "Газпром", цитирано от ТАСС.

Така концернът се превръща в 100-процентов собственик на South Stream Transport B.V.

Wintershall коментира по следния начин продажбата на пакета: "Във връзка с това, че получаването на разрешения за "Южен поток" е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от протакането на неговата реализация за неопределено време не се поддават на разчет, участниците взеха решение да закрият проекта".

South Stream Transport B.V. бе съвместна проектна компания за строителството на морския участък на газопровода "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море. Делът на "Газпром" бе 50%, на италянската компания Eni 20%, на френската енергийна компании EDF и германска Wintershall Holding GmbH - по 15% всяка.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма да строи "Южен поток", който по думите му не е желан в ЕС. Решението бе взето, след като нашата страна отказа да даде разрешение за строителството му заради несъответствие с европейското енергийно законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com