Уго Чавес – приемственост или криза?

7764
Уго Чавес – приемственост или криза?

За поддръжниците на президента Уго Чавес 10 януари трябваше да бъде празник, отбелязване на 14 години начело на Венецуела с обещание за още. Но почетният гост го няма.

По-рано тази седмица венецуелското правителство потвърди това, което мнозина отдавна подозираха – президентът Чавес е твърде болен, за да положи клетва за нов мандат. Той остава в Куба, където се възстановява след операция по отстраняване на раково образувание и близо месец не се е появявал на публични места.

Но в подкрепящия Чавес квартал „Сан Агустин” в столицата Каракас, местните лидери казват, че всичко е наред.

„Чавес има правото да получи време да се възстанови съгласно боливарската конституция”, казва журналистът Едуардо „Мао” Лопес, който работи в местна радиостанция, финансирана от правителството.

„Всички ние сме Чавес. Ние ще покажем на света, че той е с нас. Физически президентът може да не е тук, но той е в работниците, в учителите и в децата, които ще вземат участие в акцията в негова подкрепа. Ще бъдем десетки хиляди, които ще кажат – „Всички ние сме Чавес”, настоява Лопес.

Една от тези, които откликват на призива, е Лени Беатрис, която е окачила огромен плакат на президента Чавес на една от стените на своя дом.

„Той е бащата, когото никога не съм имала. Той е дори като съпруг. Никой нямаше да ни даде къща, но Чавес го направи”, казва Беатрис.

Именно степента на обожание на Уго Чавес продължава да разделя венецуелците.
Докато отсъствието на Чавес продължава, а подробностите за неговото истинско здравословно състояние са оскъдни, опозицията настоява да бъде обявено, че президентът „временно отсъства” от властта. Опозиционните лидери смятат, че правителството погазва конституцията.

„Конституцията постановява, че председателят на парламента трябва да бъде временно изпълняващ длъжността президент, докато не бъде намерено решение. Този принцип е записан както в сегашната, така и в предишната конституция на Венецуела. Но правителството иска да заобиколи конституцията, за да разреши огромните си вътрешни проблеми”, посочва опозиционният депутат Хулио Борхес.

Неговите думи се отнасят за предполагаемото разделение между две ключови фигури – председателя на парламента Диосдадо Кабельо и вицепрезидента Николас Мадуро, който беше определен от Чавес за негов заместник, докато е в Куба.

Двамата отричат да има разделение в редиците на Обединената социалистическа партия на Венецуела и настояват, че тези слухове се разпространяват от опозицията, която отчаяно иска да вземе властта.

„Тези слухове са медийни манипулации. Те целят да посеят раздор сред поддръжниците на Чавес. Тази революция не е свързана с един човек – Чавес, Мадуро или Кабельо. Тя е на венецуелския народ”, казва Ноел Маркес, ръководител на местна музикална група.

Но политическият анализатор Висенте Леон смята, че са заложени на карта сериозни конституционни въпроси. Де факто на лице е отсъствие на президента на републиката и председателят на парламента трябва временно да заеме неговия пост, докато Чавес се завърне, отбелязва Леон.

„Конституцията на Венецуела е ясна – ако Чавес не е тук на 10 януари, той трябва да бъде заменен”, казва анализаторът.

Според Леон няма причина да се оспорва легитимността на Чавес, тъй като той спечели президентските избори с голяма разлика. Но сегашната ситуация не може да продължи до безкрайност.

„Той беше избран от народа и все още е избраният президент. Но той не е на власт, тъй като предишният му мандат изтече, а новият започва без него”, посочва Леон.

Някои анализатори казват, че Венецуела е изправена пред пълномащабна конституционна криза. Други дори говорят за вакуум във властта. В същото време лагерът на Чавес казва, че нищо значително не се е променило.

Във всеки случай, повечето анализатори се съгласяват, че в момента ситуацията е безпрецедентна за Венецуела. Никога преди не е имало президент, който да не присъства на церемонията си по встъпване в длъжност. А това създава несигурност и от двете страни на политическата сцена.

BBC

Върховният съд на Венецуела отложи клетвата на Чавес

Върховният съд на Венецуела отложи за неопределено време полагането на клетва на президента на страната Уго Чавес, която трябваше да се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com