Украйна прие законопроекта, предвиждащ ограничаване на транзита на руски газ

27800
Украйна прие законопроекта, предвиждащ ограничаване на транзита на руски газ
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Украйна прие на първо четене законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително спиране на транзита на енергийни ресурси. Това съобщи РИА Новости.

Законопроектът бе одобрен от 243 депутати при необходими 226 гласа. Очаква се този следобед текстът да бъде разгледан на второ четене.

Украйна няма да пусне руския конвой с хуманитарна помощ на своя територия

След като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че страната му изпраща конвой с хуманитарна помощ за разкъсваната от сражения И...

Приемането на документа не означава автоматично влизане в сила на специалните икономически и ограничителни мерки срещу Москва, а само създава правовата основа за това.

Германия вече официално отправи молба към Украйна да не блокира транзита на руски газ към Европа. Информацията беше съобщена от говорителя на германското правителство Щефан Зайберт. Опасенията са, че в случай на спиране на транзита, „Газпром” може изцяло да спре доставките и за Украйна.

Какво е положението с транзита на руски газ през Украйна в момента? Сега „Газпром” използва мрежата на украинска територия, като плаща единствено транзитни такси, но без украинската държавна компания „Нафтогаз” да се намесва по какъвто и да е начин по отношение на собствеността върху газа.

Ако се стигне до санкции от страна на Украйна, възможно решение, което да предотврати изостряне на конфликта, е европейски контрагент да поема транзита още на украинско-руската граница. Сега конролът от страна на ЕС се поема чак на границата на Съюза с Украйна. Веднъж щом ЕС вземе транзита на украинско-руската граница, то и украинската „Нафтогаз” ще купува синьото злато всъщност от Брюксел, а не от Русия директно. В момента Киев купува газ при границата си с Полша, който е доставян от германската RWE.

Украинската армия се подготвя за пълна обсада на Луганск

Украинската армия се подготвя да обкръжи напълно град Луганск, който остава под контрола на сепаратистите, предаде AFP, позовавайки се ...

Още по темата тук.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа