Унгария и Словакия открито поискаха чужда защита на нашата и македонската граница

3737
Унгария и Словакия открито поискаха чужда защита на нашата и македонската граница
Снимка: БГНЕС

Страните-членки на Европейския съюз трябва съвместно да изработят решение за урегулиране на миграционната криза в общността. Това е главният извод на завършилата късно снощи среща в Прага на държавните и правителствени глави на държавите от Вишеградската четворка с участието на македонския президент Георге Иванов и българския премиер Бойко Борисов.

Словакия иска защита на границата на България

Допускам Турция и Гърция да не могат да задържат прилива на мигранти към ЕС и поради тази причина е необходимо да се изготви План Б за защита на границите на България и Македония. Това каза словашкият министър-председател Роберт Фицо.

Меркел се обяви против намаляване на бежанския поток

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу дискусията за необходимостта от затварянето на границата между Македония и Гърция, з...

“Надяваме се планът за действие между ЕС и Турция да даде положителни резултати. Искам да видя и някои добри изненади от гръцките ни колеги", заяви той. Фицо обаче призна, че е "песимист". "И поради тази причина говорихме за План Б и защита на границите на Македония и България", добави словашкият премиер.

Роберт Фицо смята, че „на много европейски политици не им достига здрав разум и разбиране на проблемите, свързани с миграционната криза“. Според него, предлаганите от Европейската комисия принудителни квоти за разпределението на мигрантите са „неефективни и Словакия винаги ще ги отхвърля“. Той посочи, че Словакия няма да допусне да се създаде на нейна територия „затворена мюсюлманска общност“ от мигранти, които ЕК планира да й изпрати.

“300 словашки полицаи – в случай, че се вземе решение - в течение на три седмици ще бъдат разположени на външните шенгенски граници“, каза Фицо.

Виктор Орбан иска отбранителна линия на юг в борбата с мигрантите

Миграционната политика на ЕС беше подложена на остра критика от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. „Миграционната политика на ЕС до момента не работеше“, каза Орбан. „Въпреки това ние с всички сили се стараем да спрем нелегалните бежанци. Унгария ще приветства създаването на отбранителна линия срещу мигрантите на юг от своите граници“, подчерта той.

Орбан: Унгария ще вдига нови огради

Унгарският премиер Виктор Орбан възнамерява да „засили възможностите за нови огради“ по границите срещу сирийските мигранти...

“Унгария изпълнява своите ангажименти за ограничаването на нелегалната миграция в ЕС“, заяви унгарският министър-председател. Като пример той посочи предприетите мерки по източните граници на своята страна за пресичането на нелегалната миграция от Украйна.

Чехия иска Гърция да изпълни своите ангажименти

„Проблемът с миграцията има само едно общоевропейско решение“, заяви домакинът на форума, чешкият премиер Бохуслав Соботка. „За ефективното разрешаване на миграционната криза е необходимо да заработи споразумението с Турция (за ограничаването на миграционния приток в ЕС – бел. ред.), а също така Гърция да изпълни своите ангажименти като държава-членка на Шенгенското пространство“, добави той.

В същото време полският премиер Беата Шилдо подчерта, че създаването на линия на защита от мигрантите по границата на Македония и България с Гърция е „само допълнителен вариант за решаването на мигрантската криза, която държавите-членки на ЕС трябва да изработят съвместно“.

Всички страни от Вишеградската четворка се обединиха около това, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенген, а Македония - на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com