В Скопие: България не иска Северна, но не е против Нова Македония

7216
В Скопие: България не иска Северна, но не е против Нова Македония

Република Нова Македония е добро решение на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие. Това е заявил бившият български посланик в Македония Александър Йорданов, съобщи македонското електронно издание Плюс инфо.

В интервю за Нова телевизия Йорданов е подкрепил позицията на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица съобщи, че за България е неприемливо име с географско понятие.

В Македония изравниха Гоце Делчев и Тодор Александров

„Противоречивият Тодор Александров най-накрая, с политическо решение, се изравни с иконата Гоце Делчев. Имената на тези две лично...

„Проблемът е, че една държава, ако си сложи определението северна, южна, източна или западна, респективно се предпоставя, че съществуват части от тази държава, останали по ред исторически обстоятелства в други държави, загубени в резултат на някакви войни или други исторически събития. В случая с държавата Македония няма нищо подобно. Република Македония е нововъзникнала държава и разковничето в нейния проблем е именно в думата „нововъзникнала”. Тя не е воювала с никого в историята на Балканите, тя реално никога не е била държава, за да воюва с някого и да губи или печели територии, за да остане сега една част от нея, която примерно би се нарекла Северна Македония”, заявил Йорданов.

Изданието посочва, че през февруари в интервю за „Фокус” Йорданов е заявил, че доктрината на македонизма е всъщност антибългаризъм, срещу която се е борил, докато бил посланик в Скопие.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com