Строителството на "Южен поток" започва през 2014 г.

28820
Строителството на "Южен поток" започва през 2014 г.

Операторът на морския участък на газопровода "Южен поток", компанията South Stream Transport, ще проведе през следващата година търгове за избор на материали и подизпълнители. Самото строителство на морската отсечка може да започне през 2014. Това съобщи говорителят на компанията Себастиян Сас, предаде БГНЕС.

По-рано президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че символичният старт на началото на строителството на "Южен поток", който ще мине по дъното на Черно море до България, ще бъде даден на 7 декември. Акционерите на South Stream Transport AG са: "Газпром" /50%/, ЕНИ /20%/, "Винтерсахл" и "Електрисите дьо Франс" /по 15%/.

Вчера компанията публикува отчет за извършването на ОВОС на руска територия. Полевите изследвания трябва да се проведат до първото тримесечие на 2013, а окончателният отчет трябва да бъде представен през четвъртото тримесечие 2013. Строителството на руския участък може да започне само след одобрението на Главгосекспертиза.

През 2013 South Stream Transport планира да проведе търгове за закупуването на тръби и за тяхното изграждане. По-рано Милер беше казал, че ЕНИ е предложила за строителството на тръбопровода компанията Saipem.

"През 2014 ние ще имаме всичко, за да започнем строителството. Разчитаме, че всички необходими за целта разрешения ще бъдат получени най-късно през 2014, за да можем да започнем изграждането", каза Сас.

Компанията също така е убедена, че ще може да привлече необходимото финансиране. В момента нейни финансови консултанти са ING Bank, Credit Agricole и Russian Project Finance Bank. Сас не изключи, че заемните средства могат да достигнат 70%, а собствените средства на акционерите – 30%. Тази пропорция все още се обсъжда.

Сас отбеляза, че след провеждането на търговете през следващата година, ще може да бъде посочена и точната сума за строителството на морския участък.

"Южен поток" ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи в края на 2015 началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб.м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.

Редактор: Десислава Ушатова

"Южен поток" – всички "за" и "против"

Газопроводът „Южен поток” ще премине през България и ще достигне до Северна Италия. Руският газов гигант успя да получи съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com